Tuesday, September 9, 2008

Iftar - 8th day of Ramadhan

Today we went to Spain, to collect our food for Iftar. Just another day Mamanyer rasa takmo masak. Nak main tunjuk-tunjuk and bungkus-bungkus. So, we ordered nasi kerabu garnished with solok lada, ikan goreng tepung, serunding ikan and super duper hot sambal lada. Extra request for extra moneylah of course. The towkey, Cik Mas; lives in a far far away land in International City ( in Spain Cluster). Sounds jauhkan, actually it was just 15 minutes away drive from our nest. Then on the way back, baba teringin ayam golek which he saw everyday on his way back from the mosque. Mau tak terliur tgk the chickens dok beratoq elok, berpusing-pusing on the skewer and nicely brown grilled masa posa-posa ni. So ordered 1 whole bird, memang tempting, nampak juicy and the rill mesti tender as they used chicken muda. Then we headed back to home for mama has to dadar tepung nak buat kueh ketayap pulak. Tak jemu-jemu baba makan kueh ketayap ni. Then ada teman hantar pisang goreng to add to our iftar menu. Penuh gak meja for Iftar today, Alhamdulillah.





Huh! meh kita tengok kak ngah Ilham yang tak posa ni makan macam lapar sangat. Beria-ia dia makan sampai siap gigit terus chicken tu. Ni nak bagi nenek-nenek depa kat Malaysia tengok. To Mak Bedah and Mak Leha (depa panggil nenek =mak), Selamat Ramadhan Al Mubarak, mintak maaf banyak-banyak. Tu atuk Khamis and Tok Bah Perlis, halalkan duit belikan Ieam jajan dan pasu2 yang Ieam pecahkan. I miss u ols. Nak Duit Raya!! (kalau nak tahu Ilham is the centre of attraction sebab banyak perangai, cheeky Ilham as well as cousin Adam).



Dak Debot Dina ni, time kami set for Iftar, anak dara mungil ni buat kerja under the table counter, panjang muncung tu, abis plastik sapra dia main. Kak long Iman kenyang tengok tv as usual. This time she didn't make it again as it was quite tiring for her turun naik tangga to classes as well as to her computer lab. Paling kesian, everytime fetching her out from the bus, dia terlentuk tertidur kepenatan. Pity this girl, panas2 gini, Mudah2an ilmu yang dia dapat berkat. Amin.




Posted by Picasa


Iftar 7th day of Ramadhan
.



Yesterday we had a simple dish for Iftar. Memang simple just mee goreng udang and rice with fish curry (lauk semalam... ingat mak kata jangan membazir!) with fried breaded chicken nuggets and chicken fingers. Then tambah lauk buat telur goreng kicap. Again babah nak kueh ketayap, dahlah request pukul 5.45... mmm dah suntuk ni, tapi tak sampai atilah pulak. So mama took daun pandan, add a little bit of santan and flour and an egg. Beat them and siap batter dia, dadar and gulung. Siap! . Alhamdulillah.

8 comments:

DaNaSh said...

Ya Allah jeda...bahaya betul datang your blog waktu petang..meruntun jiwa

Kakak Tiri said...

Tu la Kak Danash, I dah kata, blog ni kena ban di siang hari. Har har har.

Sabar je lah dengan Ieam ni. Mommy Luya and Babah Bamin dah rindu kamu. Aleboo!!

Imeirda said...

Salam.

Naza, hihihi... ayam golek tu yang tak tahan benonyer kan!! I masa tunggu order tu,kecur air liur. Dahsiap atur menu kalau buat nasi ayam ke, nasi tomato ke, makan dgn benda Allah ni pun mesti bestttt.

Mem.
Ala takyah ban la, istigfar jer banyak2.

Yo mommy...A le boo u too

domestic engineer said...

Geram tengok Dak Debot mungil tu and Ieam maintain selamba jer. Tapi yang paling gerraammmm tetap ayam golek itu...!

p/s - Ni sah2 mamanya tak pose. Orang tengah berbuka dia klik2 crazy gambar anak ha ha ha.

Imeirda said...

Salam

Eh Auntie Ziela, mama posa tau, tapi just didn't want to miss her action. It was spontaneous n ia-ia dia kampoi bird tu sorang2. Kind of cute!

Ayam golek tu murah jer, sekor 15aed. Kalau I amik byk2 n jual kat bazaar ramadhan, mark up 5aed pun sure laku... sebab sedap

mas said...

:) bes tengok ilham tu duk mkn ayam golek... cam mkn sekor jer.

p/s:pandai jugak mama dia amik gambar..

Imeirda said...

Salam.

Tenkiulah Cik Mas. Rasanyer setengah ekor dia sorang jer.
Malam tu tertido cepat sebab kekenyangan... erkkkk! Alhamdulillah

Hilmy Zean said...

Nanti Uncle buatkan ayam golek khas utk Ilham ye.....

(Geram pulak tengok ayam tu.....ni balik Dubai kena buat ni....)