Sunday, September 21, 2008

Anak Soleh

Thirteen-year- old Mohammad Bin Ahmad Zahid from Malaysia is felicitated after being adjudged the winner of the Quran recitation contest at the Dubai International Holy Quran Award.



Teenager's Quran recitation wins hearts
By Siham Al Najami,
Staff ReporterPublished: September 19, 2008, 23:43


Dubai: The young Malaysian participant who was eventually declared the winner of the recitation event at the Dubai International Holy Quran Award (DIHQA) event had the jam-packed audience in a thrall.
The contest began at midnight on Thursday after the conclusion of programmes associated with the event. The prizes will be announced today at 9.30pm in the presence of His Highness Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, Vice-President and Prime Minister of the UAE and Ruler of Dubai, at the Cultural and Scientific Association.
There were seven participants in all who vied for the top three prizes. A Turkish contestant and a Kuwaiti participant were adjudged second and third respectively in the recitation event.
Showcasing talent


Thirteen-year- old Mohammad Bin Ahmad Zahid's performance moved some members of the audience to tears. His recitation of verses from Surat Ar-Rahman (The Beneficent, The Mercy Giving) of the Quran during the stage of the competition when each participant was given seven minutes to showcase his talent went down especially well with those assembled.


for full report read HERE



Iftar with Adik Mohammad bin Ahmad Zahid
20th day of Ramadhan



Anak ini begitu istimewa di mata kami. Once I set my eyes on him, had a deja vu that I've seen this familiar face. Tapi kat mana ya? Only then I realised I have seen him on TV reciting Azan calling people to perform solat. But today we saw him in person; masih muda tapi diri tampak mature. Adik Muhammad bergelar Hafiz pada usia semuda 10 tahun. Keterampilan dan Sahsiah serta Akhlak beliau begitu terserlah dan amat tertib sekali. Percakapan dan tingkah laku tidak langsung mengambarkan beliau baru berusia 13 tahun. Tiada perkataan yang dapat diungkapkan bagi menceritakan keistimewaan anak yang bernama Muhammad ini. Dapat dirasakan betapa bangganya ibubapa beliau. Namun itulah hakikatnya.

As usual, we had meals for Iftar pot lucked by mommies and solat Maghrib diImamkan oleh adik kecil ini. Menitis air mata, terusik naluri keibuan tatkala beliau mula membaca Al -Fatihah dan Quranic verses seterusnya. Sesudah solat, adik Mohammad meluangkan masa memperdengarkan sedikit Quranic verses dan ada sessi temubual dan dijawab dengan begitu confident dan tertib. Antaranya makna yang tersirat bila seseorang itu sudah biasa dengan hafazan dan ayat Qur'an, seseorang pasti akan baik budi dan akhlaknya. Ditanya tentang cita2 ; 'hendak menjadi Ulamak Professional' katanya. Alhamdulillah, he has set his mind and he knows well where to head on. Bak kata saudara Hasnol "Cilik orangnya, namun ilmu di dada mencerahi perawakannya. Baru 13 tahun, dah menjadi Imam jemputan d Masjid sekitar Kuala Lumpur", Impressive! Hati kami berkata "Sesuai buat calon menantu".


We were so genuinely impressed dengan anak kecil ini, begitu juga utk kedua ibubapanya. Dalam hati berkata kedua ibubapanya memang memainkan peranan samarata dan amat committed dalam memberi warna yang betul dalam membentuk sahsiah diri anak-anak mereka. Si adik berumur 8 tahun juga telah menghafaz banyak juzuk, begitu juga adik2 yang lain. Rasa kerdil memikirkan tentang family sendiri dan termampukan menyediakan bekalan atau 'harta' semahal ini. Hanya anak yang soleh yang tidak akan lupa untuk mendoakan ibubapa yang telah tiada. Never too late, utk kami. Mudah-mudahan, InsyaAllah


Kepada Adik Mohammad bin Ahmad Zahid, Tahniah dari kami sekeluarga serta semua warga Malaysia di Dubai. We are proud having u here. Alhamdulillah.

(Mungkin Video yang diambil akan di updatekansetelah mendapat izin drp saudara Hasnol.)




mommies mesmerised dgn bacaan anak ini


para ayah dan adik-adik lelaki sharing the moments

bersama kaum ibu dan adik2 perempuan


Mohammad bersama ustaz pengiring; Ustaz Mohamad Faizal bin Omar Baki


Time to leave

5 comments:

DaNaSh said...

yes jeda , i just read about him in The Star a few minutes ago..mom is a dentist, father is a legal adviser....dulu pun masa competition kat sini hakim yg jaga masa lupa nak tekan loceng suruh dia berhenti hafazan...so mesmerized!!!

Wiz said...

Ya Allah Jeda, sejuk perut ibu dia kan. Umur dia sungguh sesuai untuk dicalonkan untuk anak sunti ku ini, he he he. Anak you kecik lagi. I chup dulu nih.

Imeirda said...

Naza n Wiz

MasyaAllah, memang mesmerized, my tears kept on rolling down the cheek masa solat; macam ada kat Masjidil Haram. Wish anak tu anak kita kan. Tulah kan sejuk perut mak dia, Alhamdulillah.

Wah! Si Wiz ni pun nak menantukan Mohammad gak. Kita kena antar anak kita jadik Hafizah gak (gayanya mcm Bratz n Barbie jer) sigh. Lupa nak suruh dia amik gambar ngan Iman... Ahaks

Pp said...

:-).....hati yang tersentuh dengan ayat2 suci...adalah hati yang sujud kepada kebesaran Allah.

Imeirda said...

PP,
THe boy; mOhammad had such a magical voice that would touch anyone who listened. Allah is GREAT!