Wednesday, October 1, 2008

Satu Hari Di Hari Raya

1st day of Eidulfitri 1429H

Last nite tidur pukul3.30am baru abis masak, yelah balik pasar pun pukul 11.30pm. Kalau mak tahu mesti kena bebel for last minute preparation. Actually kan mak... depa brought forward the Eid... No worries...




As usual, pagi Raya we would start the day kat kampung. So this time ada jemputan breakfast Eidulfitri kat kampung At Twar 3 daripada Uncle Fudzail and Auntie Azma. So pagi-pagi lagi with the princesses pakai Baju Kurung, we started the day. The men solat Raya and the ladies prepared the dishes. Many turn up, memang terasa suasana Raya.


Di Abang Fudzail and Kak Azma's Breakfast Eid At Twar 3

At PP and Kak Aishah's abode

Then, kami konvoi ramai-ramai ambush Arabian Ranches. It was fun, berkumpul ramai-ramai sanak saudara seIslam walaupun tidak ada pertalian darah. Miss this konvoi-konvoi with mak and ayah if balik Johor or mak and abah kat kg Perlis. Routine rituals, makan-makan and sembang-sembang and next house; To Mirdiff, Rumah Abang Azman and Kak Jah.


Habis rumah Kak Jah, Riri 'Jommmm' ajak pergi rumah depa pulak kat Sharjah... Boleh saja so kami konvoi dengan kereta Nor n Fadzil, Haza, Ziela n children were with us. Hari ni no time frame or curfews ... kami dan anak2 akan ronda2 beraya sakan.



kakak Iman n Kak Ilham manis berbaju kurung



Pukul 4ptg, muka semua tah toye and mata semua dah layu, bebudak pun dah penat though excited. Tapi sebab Raya spirit kami teruskan juga tradisi kunjung mengunjung ni.. (Iman tanya, mamahari raya ni takde duit angpow ke?", hehehe nanti mama bagi.





Well then it was ad hoc desicion by us to invite jer friend for small Raya open house. Invited few friends so mama balik and masak kuah lodeh yang tak sempat masak Subuh tadi. Sate, Rendang ayam, Kuah Kacang, Nasi Impit semua dah ready tunggu tetamu ajer. About 8.30 they turned up and few other friens dari Ajman and Sharjah join them. Alhamdulillah... memang ramai and we sincerely welcome everyone to our humble nest. Space is not a boundary... and they enjoy the food esp (S.O.S) nasib baik ada Kelantan Murtabak King imported dari Brickfields, Malaysia. (hehehe) buat spare.

Actually ada special event on that nite, will update later.

"Open House at 3324, Uptown Mirdif"










4 comments:

Kakak Tiri said...

Meriahnya.I tengok pun tumpang seronok. Cukup.

Hihihi :)

Imeirda said...

Kakak Tiri,
Yup memang meriah, seronok dapat jumpa ramai-ramai.

Mak n Atuk Khamis said...

SELAMAT HARI RAYA buat SEMUA dan CUCU-CUCU mak.

Semoga bergembira dan kami semua rindukan Iman, Ilham dan Irdina.

Salam dari Malaysia,
Mak, Atuk, Umi and Ayah Long
Abg Aus, Hafiz, Amirul Amin, Kakak, Adam, Nadia, Aan, Nadirah,dan Amai

Imeirda said...

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN.

Kami semua pun rindukan Malaysia, InsyaAllah next year kita raya sama-sama.

Salam dr anak-cucu di Dubai