Thursday, August 28, 2008

Ramadhan AlMubarak

Assalaamu'alaikum wbr...
Buat teman-teman dan saudara mara seislam yang mengenali kami, selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak... Maaf Dzahir dan Batin. Forgive n forget.
MARHABAN YAA RAMADHAN

Marhaban ya Ramadhan, Bulan dimana nafas kita menjadi tasbih,
tidur kita menjadi ibadah, amal kita diterima dan do'a kita di ijabah,
Sungguh cantik kain pelekat, dipakai orang pergi ke pekan...
Puasa Ramadhan semakin dekat, silap dan salah mohon dimaafkan
Berharap padi dalam lesung, yang ada cuma rumpun jerami,
harapan hati bertatap langsung, cuma terlayang ungkapan ini.
Sebelum cahaya syurga padam, Sebelum hidup berakhir,
Sebelum pintu tobat tertutup, Sebelum Ramadhan datang,
kami mohon ampun dan maaf zahir dan bathin....
Taqqobalahu Minna Waminkum, Taqoballahu Ya Karim,
Marhaban Ya Ramadhan
Allaahumma baariklanaa fi Sya'ban wa ballighnaa Ramadhan Ya Rabb,
berkati kami pada bulan Sya'ban dan pertemukanlah kami dengan bulan Ramadhan, Aminn.
" Do'a Malaikat Zibril Menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad,
apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
· Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri; *
Tidak berma'afan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapat kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jum'at.
Semoga dengan puasa mempertemukan kitadengan Keagungan Lailatul Qadar dan kita semua menjadi pilihanNya untuk dikabulkan do'a - do'a dan kembali menjadi fitrahAmien
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA
1 RAMADHAN 1429H
SEMOGA KITA DAPAT MENJALANKAN IBADAH PUASA DENGAN OPTIMAL, AMIN.

Wassalamu'alaikum Wr Wb,
imeirda
Ayish... copy text ye!

5 comments:

DaNaSh said...

salam zaida,, ooooo..x bagitau pun ada blog yea...kalu x dah lama bertandang..sori la ni dtg x berjemput.he..he..he. Your eldest sebijik rupa u yea..or is it u...awet muda ?

Selamat Mengerjakan Ibadah Puasa jauh nun disana.

Imeirda said...

salam.
hehehe! tu Iman... memang photostat I. welcome... u too Ramadhan Al Mubarak. KIT

domestic engineer said...

Assalamualaikum Jeda,
I pun minat ngan pantun yang Ayish forwardkan masa baca kat withhonours tadi. Nasib baik tak masukkan dalam my next blog entry. If not, sama lak blog entry kita nanti...hi hi hi

Pp said...

salam...dan salam ramadan juga. sama bermaafan, sama memohon keberkatan ....

happy to see 'The Terminal' semakin aktif...

Pp

Imeirda said...

Yelah Domestic Engineer, withhonours juga yang mendekatkan kawan2 Tesl kita kan dan paling byk berjasa ialah Ayish. Tunggu kawan2 dr UTM lak untuk komen. hehe

To PP, Thank u, it is all dr u jugak. and Salam Ramahan semua dr kami.