Wednesday, December 3, 2008

Jommm Sukan


2nd December 2008

UAE 37th National Day.

Selamat Hari Merdeka Untuk semua Emiratis




Self-explanatory report on the biggest community event jointly organized by SMG and MyUAE . It is a sport event(football and captain ball for ladies) joined/played by expats from asean countries like Malaysia, Indonesia, Singapore, the Philipines and also a group from Europe.


Quote unquote from PP the MyUAE pro President : "Ini merupakan acara terbesar yang d anjur oleh myUAE-PRO, bersama SMG. Kita ingin berkongsi sama dengan masyarakat dan komuniti ASEAN dperantauan. Ianya acara famili. Datang beramai-ramai sempena cuti umum Hari Kebangsaan UAE", tambahnya.
Ketika d tanya penyertaan pasukan Malaysia, beliau menjawab,"Kita menghantar sebanyak 14 pasukan dalam kategori Terbuka, 2 pasukan dalam kategori bawah 12 tahun, veteran dan acara wanita. Oleh itu, sokongan rakyat Malaysia amat d perlukan bagi melihat pasukan Malaysia menempa kejayaan dalam edisi kedua ini".

Pasukan Malaysia merupakan juara bertahan dalam kategori wanita (Captain's Ball).Konsul Besar Malaysia d UAE, Syed Mohd Hasrin akan melakukan sepak mula tepat jam 9 pagi. Kejohanan ini berlansung dari jam 9 pagi pada Disember 2, 2008 d Kelab Al Ahli (Dubai) - bersebelahan Lulu Hypermarket Ghusais. "

Babah and Abang A'an joined main bola, Babah masuk geng veteran (uhuks - dah falls under veteran group) sudah tua meh!. First game kena lawan ngan geng2 Mat Saleh dr Europe... ermmmm last minute kalah. Later then baru warm up nak doin OK. But kudos to all players, the organizers and all the supporters who are being very supportive and sporting.


Our heartiest empathy to Abang Suhaime who had a minor heart attack after the first game. He was rushed to the hospital to the ICU but remained cool boleh buat lawak lagi (he is a jovial person anyway). Wishing him a fast recovery. Babah and friends ada pergi visit dia at the hospital. (latest update) Abang Suhaimi is recuperating well. Alhamdulillah. photo ehsan dr abe Nik Ericson



The ladies had fun playing captain ball. The game is just like netball game except we have 'human being goal post' (the keeper has to stand on a chair to catch ur own ball to gain a point- anchor kena kuat and good in balancing urself, otherwise one would toppled while catching the ball.) Mama tak main, takut pancit and actually biasalah anak2 takde orang jaga eventhough ramai yang tolong jaga -hehehe. Alasan!!!! but... mama jadik tukang sorakkk.

Tapi paling best Malaysians ni, dalam apa keadaan sekalipun makanan perkara utama. Be it sports, majlis keraian... semuanya makanan so kat tepi padang tu Malaysian jugaklah yang berpiknik... makan dan makan ... brok-brek. Mama tak banyak snap gambar this time since professional photographer ramai betul, semua dengan outstanding camera canggih-canggih muncung panjang. ermmmm babah, boleh mintak upgrade tak?


Abang and the junior team were jubilant with their victories on 1st to 3rd games tho tak ke final.


Pancit - semua muka penat, dah veteran babe! CG and babah in action M'sia vs Europe group.

nice photos can be found from LensaHalim, Lensa PP, LensaFND. (Mohon izin ye abang-abang photographer.)

6 comments:

DaNaSh said...

captain ball...masa sek rendah dulu rajin la main.....aiiii..ketua cheer leader je ke?? Bila nak tunjuk skill lompat katak ??? Ingat tak masa kat UKM PJ subject kena organize and take part dlm semua jenis games..x dpt den lupakan sampai bila-bila saat kena hempap dgn Ayish masa main handball...sesak nafasku , bintang semua berterbangan...penyek bawah ayish kat atas padang...

Abang A'an mesti x ingat malaysia dah ni.

Imeirda said...

hohogo, ko kena hempap ngan Ayish Naza, MasyaAllah, tak dapat aku bayangkan!!! Aku tak berani nak masuk sports ni sebab nak travel takut demam urat.... badan dah wear and tear lah Naza...ni babhnya pun sakit2 badan n anak2 pun semuanya phlegmish. Mama needs to stay healthy... the organizer/hs manager mana blh sakit!!! (no one to take care of me meh)

A'an mmg tak ingat balik Mesia dah... tanya blh dok sini trus tak??? hehehe

Anonymous said...

Salam.
Hebat sunggu orang2 Melayu/Malaysia di Dubai, very active in ur community events.

Imeirda said...

Anonymous,
Alhamdulillah, the unity is still there.

Wiz said...

Jeda, mana aci the entire europe lawan small country malaysia? Patutnya Asia vs Europe ker, baru ngam.

Walau apa pun, bab makan memang perlu diutamakan. Sports sports jugak, makan lain criter. Tapi ada Captain Jeda tuk masak, no problem.

Imeirda said...

Salam Wiz... mmg Wiz tgk dema punya langkah mak ai takut mmg tak terkejar... besor2 and panjang2 kaki dema. nasib baik tak sayur!!!

Hahaha, makan sbjet utama... seperti biasa!