Wednesday, March 25, 2009

Sembilang oh Sembilang


These few days, I craved for asam pedas ikan sembilang laut (catfish alike). Tekak ni memang kalau preggie tak pernah teringin benda lain, asam pedas ikan sembilang is a MUST. All these while dok kat Malaysia memang takde masalah for my dad yang memang suka makan ikan sembilang would always beli the fresh ones and we would cook and belasah gila-gila. Maybe masa my mom ngandungkan I dulu, ayah memang craved for this ikan sebab mak ada 'kureng' sikit dgn ikan ni sebab dia geli kalau nak clean the 'snake' alike fish, so ayah would always cleaned and mak would cook the best Johorian asam pedas. As for me jangan orang letak belut sudah!!! yang tu betul macam u**r. eeeiiiii.
.
Photo dr blog mat gebu - mohon izin ye!


Yesterday, I dok blog walking to other bloggers, suka masuk bloggers yang kaki masak and in this one entry by abang mat gebu , ada asam pedas ikan sembilang. Perghhh.... the red vibrant asam pedas siap ada bunga kantan is been proudly featured in his entry. Oh MY!!! there and then, ayaq lioq dok tersekat kat tekak ni and rasa macam kecur giler. Kalau orang jawa sebut 'NGENCHES"...



Wish, wish, wish mak dapat antar ikan sembilang kat sini. So I posted in the fb "teringin ..." and a fren in Abu Dhabi Kak Hana kata dia ada jumpa ikan sembilang kat market Abu Dhabi. Biar betullll! tapi abang Aji (hubby Kak Hana) is an angler takkan tak kenai ikan kot. Kot babah lainlah... babah kalau bab-bab nak kenal ikan ni memang fail. Kalau betul ada! confirm will heret babah to Abu Dhabi nak carik.



Many frenz commented in fb, 'buat sendirik lah", improvise ke dgn ikan dory, ikan pari or ikan apa2lah but tekak preggie ni nak ikan sembilang gakkkkkk. Nak masak asam pedas is not a problem but hope betullah ada sembilang kat Abu Dhabi ... huhuhu. Anyone kat DBX pernah jumpa kat any market here???

13 comments:

QiStinA's said...

Alahai..kesiannye mak buyung sorang nie... mana lak nak dicari ikan sembilang kat padang pasir nie k.eda... sempat tak tahan balik summer nie??? makan puas2?? ikan sembilang mmg best...saya suka goreng cili..perghhhhh...

Syigim said...

kak, syigim masa pregnant for both my sons pun craving ikan keli!! sedapnyeeee.. eh, sama kan? ikan keli ngan sembilang hihi..

kalo betul ade kat abu dhabi rasa mcm skang jugak nk gi cari...hihi..

mother of two said...

aiyoo siannyer... emmm.. mana yer nak cekau ikan nie. setahu saya mmg tak pernah nampak spesis tu kat sini.kalau nak makan tempoyak boleh gak saya hulurkan..:)~

Wiz said...

Jeda, bab2 teringin makan masa pregnant ni memang la melemahkan. Selalu tekak ni nak makan benda yang sukar didapati seperti di rumah jiran, di kedai berdekatan dan di dapur sniri kan? Tapi insyaAllah, think positive, think hard and think you will get to eat it and before you know it dah ada ikan tu atas meja.

All the best!

Pp said...

Puan,

Di LULU Al Basha ada jual ikan sembilang....nanti next time saya pergi boleh saya belikan.

Pp

DaNaSh said...

wahai sahabatku...nak i frozen kan and then post it to you..kecian rasanye.

Imeirda said...

Moi,
Tulah Moi, kat pasar Sharjah pun tak jumpa. Takat ikan duri (ikan mayong adalah)

Syigim - Ala yang ikan keli and sembilang sama tak serupa ???? sembilang ikan laut, keli ikan bela. sembilang taste dia ada rasa 'high' sikit- uhuks

Naza - sempat sampai ke? takut dah defrost when they reach here.

MOT- tempoyak kalau kena ngan pucuk ubi sedap gak kan! Ada pucuk ubi tak??? hehehe

Wiz - I takat craved benda lain tahan lagi n mmg boleh improvise tapi asam pedas sembilang ni takleh improvise species ikannya. Will carik kat Abu Dhabi kalau betul ada!!!

PP - betul ke ikan sembilang (bukan ikan keli or ikan duri). Ikan duri pun bermisai gak!!!

Na

sarahmirza said...

kak Zaida, mmg ada la ikan ittew di sini, cuma jarang..jarang jual je.. mcm ikan cencaru. Kan susah nak jumpa. Zarina pernah beli kat market Sindagha, kalau situ takde cuba cari kat market Sharjah. Try2 la risik ya...

Imeirda said...

Aida, memang belum dapat lagi tapi kat Market Abu Dhabi confirm ada. Akan ke sana jugak nak carikkkk, bunga kantan, daun kesum dah ready... tunggu main ingredient dia jer. Bab ikan ni takleh improvise.

sarahmirza said...

Kak zaida, byk proj skrg kena stop. btw, ur hubby tak affected ke?

Imeirda said...

Ermmm... anything possiblelah darling but so far still wanted, Alhamdulillah. Tak tahulah in the near future WaAlahualam. Tawakkal jer skrg ni.

huraz said...

Hope you get you ikan sembilang!

Imeirda said...

Ermm Doll, blum lagi but the craving dah subside sikit. Ada rezeki nanti dapatlah. Ermmm miss u guys lama tak blog walking... will do later.